Mindenekelőtt érdemes tisztázni, a jó befektetés fogalmát. Nagyon sok ingatlanhirdetést olvasok napi szinten és bizton állíthatom, hogy a tulajdonosok által jó befektetésnek hirdetett ingatlanok, csak a legritkább esetben számítanak annak  Nem a rosszindulat vezérli őket valószínűleg, sokkal inkább a piaci ismeretek hiánya. Tehát azt javaslom, hogy ne abból induljunk ki, amit ők írtak, hanem működjön a józan ész és a matek. Nagyon egyszerű, a jó befektetés az,ami tisztes haszonnal kecsegtet vagy rövid, vagy hosszútávon. Nézzük miért javaslom, hogy a mai viszonylag magas ingatlanárak mellett is érdemes befektetni. Nagyon fontos kiemelnem, hogy amit most olvasol, azt ma írtam és a mai viszonyokra vonatkoztathatók.

KEVÉS A TŐKÉD

Nem csak lakásokban lehet gondolkodni. Amikor kicsit kevesebb befektetni való pénzed van, tehát kb 3-4 esetleg 5 millió forint, akkor jó ötlet lehet garázst vásárolni olyan helyen, ahol abból kevés van. Például amikor a budai oldal beépült, akkor egy családnak, jó esetben egy autója volt, ma inkább kettő, de a három sem ritka. Ezek az autók egyre drágábbak, egyre kényesebbek. Szerinted mennyire lehet keletje egy jó helyen lévő garázsnak? Jól gondolod, nagyon. Ráadásul alapesetben nem kell komolyabb felújítást eszközölnöd és 8-10% hozammal számolhatsz. Első látásra nem nagy varázslat, de hosszútávon gondolkodva, évente sikerül mondjuk venned egyet, ami termeli a pénzt és tíz év alatt lett tíz garázsod, ami garázsonként 40 000Ft/hó összegért kiadva, hoz neked havonta 400 000Ft-ot és van 10 bármikor eladható vagyontárgyad. Szerintem nem rossz történet.

ISMERED A PIACOT, VAN IS PÉNZED, DE ÚJ ÖTLET KELL

Miután egyre kevesebb a kollégiumi hely, az albérletárak viszont nagyon sok kollégiumi elhelyezésre nem jogosult diák számára megfizethetetlenek, így adja magát a lehetőség, a diákapartmanok létesítésére. Ez az ingatlan befektetési forma a nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű országaiban régóta jól működik, nálunk még csak pár éve indult be igazán. Infrastruktúra szempontjából jó helyen vásároltak ügyfeleink régi irodaépületet, amiben apartmanokat alakítottak ki. Természetesen itt komolyabb összegek megmozgatásáról van szó, de hosszútávon valószínűleg lesz igény erre a lakhatási formára is.

EGY NAGYOBB PANELRE FUTJA

Természetesen egy egyszerű 66 nm, vagy annál nagyobb alapterületű panel lakás is lehet nagyon jó befektetés. Azt gondolom, hogy az ekkora lakásokban már kétszemélyes szobák vannak, tehát akár munkásszállóként kiadható, akkor is, ha nem a belváros kellős közepén van. Lényegesen könnyebb mint az egyéjszakás szállások üzemeltetése, a hosszútávú bérbeadásnál viszont sokkal magasabb bevételre számíthatunk. Tudom, hogy jár némi munkával működtetése, de amennyiben el tudok helyezni 6 embert kényelmes körülmények között és kérhetek 1500 Ft körül éjszakánként, az ugye kb 9000Ft/nap, ami 279 000Ft/hó (31 napos hónap esetén), amiből látható, hogy itt is magasabb hozamot sikerült összehoznunk, mint egy sima kiadással.

De hangsúlyozom még egyszer, üzleti terv és matek.

Milovecz László  budai ingatlanközvetítő