1. MERT AKÁR NEKED IS KÉSZÜLHET

Az építés bizonyos fázisáig van lehetőséged beleszólni, hogy milyen legyen a belső terek kialakítása, a burkolatok színe stb. Egy olyan otthonba költözhetsz, ami abszolút tükrözheti az egyéniségedet, hiszen a hangulatát, azok a színek, elemek fogják befolyásolni, amiket kiválasztasz.

2. MERT MODERN MEGOLDÁSOKKAL ÉPÜLNEK

Tudom, hogy van egy olyan hozzáállás az élethez, hogy bezzeg régen minden jobb volt és akkor a házakat is masszívabbra építették. Legyünk őszinték. Az esetek nagyobb részében ez nincs így. A belváros házai, lakásai az akkori kor életvitelének megfelelően épültek pld. cselédszoba, nagy belmagasság stb. Aztán az ötvenes évek társbérleti rendszere ismét újraalkotta a tereket, hogy az akkori politikai rendszer által meghatározott életvitelt alakíthassák ki az ott élők.  A mai új építésű lakások elrendezése nekem racionálisabbnak tűnik, a mi életünkhöz jobban alkalmazkodik, a belmagasság miatt költséghatékonyabb a fenntartása is. Nem is beszélve a modern technológia által biztosított műszaki megoldásokról. Szinte kötelező a lift, sokkal több lakáshoz építenek erkélyt, megjelentek a tetőkertek, napozók. A tárolók, pincék megközelítése nem bátorságpróba. Gyakori a zárt, belső  zöld udvar, ahol akár pihenőpark, játszótér is helyet kaphat.

3. MERT  JÓ BEFEKTETÉS

Azt szokták mondani kis túlzással, ha egy autót kivittél a szalonból, máris csökkent az értéke. Ez itt abszolút nem igaz, hiszen a beépített, modernnek számító anyagok, a korszerű műszaki megoldások, illetve az alacsony fenntartási költségek miatt, pár évesen is piacképes lesz, sőt általában gyorsan és jó áron kiadható egy ilyen lakás. Tudom, hogy leginkább a jelenlegi piacnak köszönhető, de aki egy új építésű lakást vett mondjuk Budán a XI. kerületben, 2012-ben és most el szeretné adni, szép haszonnal számolhat.

4.  MERT LEELLENŐRIZHETŐ A KIVITELEZŐ

Amikor a család életét hosszú évekre meghatározó döntést hozunk, szerintem a legelemibb, hogy amennyire lehet, körbejárjuk az összes eshetőséget. Az a lehetőség is adott, hogy a beruházó már elkészült projektjeit megnézzük, beszélgetünk az ott élőkkel, megszerezzük azokat az információkat, amik segítenek a helyes döntés meghozásában, tehát nem kell fejest ugrani a sötétbe.

5. HITELEK, KEDVEZMÉNYEK

Az illetékkedvezmények mellett, ma is többféle olyan hitel áll rendelkezésre, ami miatt érdemes elgondolkodni az új lakás megvásárlásán. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi gyakorlat szerint, a bankok sokkal szívesebben nyújtanak hitelt egy ilyen ingatlan megvásárlására.

6. KÖRNYEZETVÉDELEM

Azt tapasztalom, hogy van egy bizonyos beruházói kör, akik fontosnak tartják a környezetvédelmet, ezért olyan projekteket építenek, ahol előszeretettel alkalmazzák a megújuló energiaforrásokat, természetesen nem a lakók kényelmének kárára. Több ilyen beruházás is megvalósul-megvalósult. Akinek fontos, bizonyára talál olyat, ami kielégítheti az igényeit. Az egyik remek példa az Öko-lakópark, ami ráadásul már kicsit régebben épült, itt írtam róla.

7. MERT EGYSZERŰBBEN ÉRVÉNYESÍTHETŐ A GARANCIA IGÉNYE

Ma is vannak olyanok, akik lepukkant lakások felújításával és értékesítésével foglalkoznak. Tisztelet a kivételnek, ők nem mindig a legjobban kivitelezett átalakításokat adják ki a kezeik közül. Előfordul, hogy még a kötelező garanciális problémákat sem tudják orvosolni, egyszerűen azért, mert nem áll rendelkezésükre sem a munkaerő, sem az anyagi fedezet. Joggal bízhatunk abban, hogy aki 4,6,8,10 vagy több lakásos társasházat épít, egyrészt anyagilag stabilabb lábakon áll, illetve miután ma már a jó hírnév könnyen elveszíthető, korrektebb módon oldja meg az esetleg felmerülő problémát.

8. LAKÓKÖZÖSSÉG

A jó lakóközösség, jó fej szomszédok, egyszerűen megfizethetetlenek. Tudom miről beszélek, mert a legjobbak nekem jutottak. Amikor egy új  társasház benépesül, jól észrevehető, hogy szinte azonos korosztályú, hasonló társadalmi státuszú családok veszik birtokba a lakásaikat. Sokkal egyszerűbb megegyezni az esetleges költségekről, beruházásokról így, mint egy olyan belvárosi házban (ami leginkább jellemző), ahol a 90 éves nénike, a rövidtávú lakáskiadással foglalkozó vállalkozó, a két-három gyermekes család próbálja érvényesíteni az érdekeit, egy-egy hangos, haragos lakógyűlésen.

 

9. MEGÚJUL A KÖRNYÉK IS

Nem azt mondom, hogy ahova felépül egy hat lakásos társasház, ott azonnal felpezsdül a kulturális élet és mozi, pláza kávézó nyílik, mélygarázsokkal. Vannak azonban olyan épülő, vagy már átadott lakóparkok, ahol  tényleg új kis városnegyed épül, a maga otthonos új élettereivel, szórakozó és bevásárló lehetőségeivel. Ezeknek a kialakítása, akarva akaratlanul is az ideköltözők igényeitől függ. Egy nagyon látványos példa erre a Corvin negyed, ami gyökeresen átalakította, megújította a környezetét.

10.  MERT EGYRE OKOSABBAK

Amikor egy-egy okosotthon leírását olvasom, aztán a valóságban szembesülök vele, hogy mi mindent tud, csak kapkodom a fejemet. Szóval a teljesség igénye nélkül, biztonság (bármikor szétnézhetek a szobában), konyhai érzékelők, nedvesség érzékelők, okos világítás, szórakoztató elektronika, stb. Tudom, hogy ez kicsit túlzásnak tűnhet, de a világ szerintem ebből a szempontból is nagyon gyorsan halad, egyre kényelmesebbé téve a mindennapjainkat.

smart-home.jpg

10+1 MERT ÚJ SZAGA VAN

Akinek volt már nullkilométeres autója vagy lakása, az érezte azt a semmivel össze nem hasonlítható illatot, szagot. Nem meghatározható, hogy mitől van, de van.

Milovecz László

Forrás: i love buda